Преслав Борисов - Член на Европейския парламент

Пътна безопасност | Новини

От октомври 2015-та година всички коли в ЕС да са снабдени със система за спешни повиквания e-Call

От октомври 2015-та година всички коли в ЕС да са снабдени със система за спешни повиквания e-Call Това заяви Европейската Комисия днес, на 25-ти септември, по време на заседание на членовете на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, представяйки своето законодателно предложение.

Е-Call е автоматизирана система за спешни повиквания при пътнотранспортни произшествия, която би могла да спомогне значително за смекчаване на последиците от тях. Системата „e-Call“ автоматично набира 112 — единния европейски номер за спешна помощ — в случай на тежко пътнотранспортно произшествие. Тя съобщава местоположението на превозното средство на службите за спешна помощ, дори ако водачът е в безсъзнание или не е в състояние да се обади по телефона. Изчислено е, че по този начин е възможно да се спаси живота на 2500 човека годишно.

Предложението на Комисията е съставено от две части: едната е свързана с въвеждането на изискване за монтиране на бордова система e-Call в одобрението на типа превозни средства, а другата е свързана с инфраструктурата на центровете за приемане на спешни повиквания, свързани с обществената безопасност.

Евродепутатът от ЕНП Преслав Борисов (ГЕРБ) коментира: "Приветствам предложението направено от Европейската Комисия. То идва в следствие на резолюцията на Европейският парламент, приета на 3-ти юли 2012, с която евродепутатите призоваха всички автомобили да бъдат снабдени с устройствата e-Call до 2015-та година. Като представител на Комисията по вътрешен пазар и на Комисията по транспорт и туризъм, които ще изменят предложението, както и в рамките на кампанията за пътна безопасност Споделен път, споделена отговорност, която инициирам мисля усилено да работя по темата. Въвеждането на такава система може да спаси много животи на пътя и има много потенциал в нейното развитие. Но във времето преди 2015-та година трябва да се уверим, че тя е наистина осъществима и оперативна."