Преслав Борисов - Член на Европейския парламент

България

Честване на празника на Добрич

Честване на празника на Добрич На 25-ти септември град Добрич ще чества своя официален празник. Исторически, на 25-ти септември 1940 г. Добрич отново става част от територията на България след подписването на Крайовската спогодба, с която Южна Добруджа се връща в пределите на Родината. Като празник на града 25 септември се чества от 1990 година, когато официално се отбелязва 50-годишнината от присъединяването на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България е възстановено старото име на града - Добрич.

Община Добрич подготви богата програма с прояви и събития, които ще започнат в 9.00 часа на мемориалния комплекс Военно гробище с панихида, военен ритуал и общоградско поклонение в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа.

От 9.00 до 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, Захари Стоянов, барелефа на цар Борис ІІІ, паметните плочи на ген. Иван Колев, ген. Тодор Кантарджиев, Христо Стефанов, полк. Дрангов, кап. Димитър Списаревски и на загиналите добруджанци за свободата на родния край.

В 10.30 часа в зала “Добрич” ще се проведе тържествено заседание на Общински съвет и удостояване със званието „Почетен гражданин” на Добрич за 2013 г. Тази година почетното звание се присъжда на швейцарския еколог и дарител Барбара Геринг.

В същия час на площад „Свобода” ще започне кукленият спектакъл „Под дъгата” на Държавен куклен театър „Дора Габе”. След това ще бъде представена поетичната композиция „Жива вода” по текстове на Дора Габе в изпълнение на танцов състав „Зорница” при Народно читалище „ Й. Йовков – 1870 г.”

В 11.30 часа отново на площада е организиран фолклорен концерт „Добруджа в танци, багри и песен” с участието на Ансамбъл „Добруджа”, танцова студия „Добротица”, детска танцова студия „Добрич” при Общински младежки център и възпитаници на СОУ „Св. Климент Охридски”. От 15.00 часа в Градски парк „Свети Георги” ще се състои прожекция на документалния филм „Героите на Добруджа 1878 – 1916” на Национално движение „Традиция” – ПК „46 – и Пехотен Добрички полк”.

Богатата програма продължава с концерт на стари градски шлагери „Прегръщам те, Добрич” с участието на Състав „Да останем млади” при Сдружение ХобиСклуб, Състав за патриотични и съвременни песни „Лира” и състав „Добрич” при НЧ „Йордан Йовков – 1870 г.”.

В 18.00 часа е предвиден джаз концерт с участието на RED MOODS със солисти Георги Илиев – китара, Владислав Стоянов – контрабас и Красимир Костадинов – кларинет.

Кулминацията на тържествата е от 19.00 часа на площад “Свобода” с концерта “Здравей Добрич” със специалното участие на Графа.