Преслав Борисов - Член на Европейския парламент

Изказвания

Дебатът, предизвикан от опозицията, е изкуствен и не допринася с нищо за диалога вътре в българското общество и институции

Дебатът, предизвикан от опозицията, е изкуствен и не допринася с нищо за диалога вътре в българското общество и институции

Изказване на Преслав Борисов в ЕП по повод дебата за състоянието на демокрацията и върховенството на закона

Преместването на предизборната кампания в Европейския парламент, освен че е недостойна и срамна постъпка е също така и анти-българска позиция, необосновано злепоставяща страната с цел защита на чисто партийни предизборни интереси.

Още по-цинично е обаче е, че това се прави от хора управлявали страната до преди три години получили възможно най-негативна оценка от страна на Европейската комисия – по време на управлението на Тройната коалиция България стана първата страна в историята на Европейския съюз на която бяха спрени еврофондове заради корупция и лошо управление.

И за да не бъда голословен искам да спомена само няколко факта около ОП  Транспорт.  Към края на управлението на тройната коалиция са спрени 10 проекта за строителство и ремонт на пътища по искане от  Европейската комисия заради скандала с подкупите и конфликта на интереси в пътния фонд.

Беше ни заявено в онзи момент че всичко това ще продължи докато България не докаже, че е въвела адекватен контрол над усвояването на евросредствата.

Тогава България и българските граждани бяха лишени от половин милиард евро, заради корупцията и липсата на отговорност в тогавашните управляващи.

Имаше и значителен брой рискови проекти по програма ИСПА като от тях финансирането беше спряно само за автомагистрала “Люлин” и това е една много малка част от проблемите които имахме в тази насока в онзи период.

Днес по автомагистрала “Люлин” гражданите се предвижват свободно ежедневно, нямаме спряно финансиране от ЕК още по малко поради съмнение за корупция, конфликт на интереси напротив България има най ниска грешка при усвояване на средствата от ЕС.

Дами и господа, за всяка страна, стъпила на пътя на демокрацията върховенството на закона е основополагащ фактор за нейното развитие.

Дебатът, предизвикан от опозицията, за съжаление, е изкуствен и не допринася с нищо за диалога вътре в българското общество и институции.

Предизборните кампании не се печелят на полето на интригите и убеждението, че паметта на хората е къса.

Бих призовал представителите на опозицията, организирали този дебат да погледнат от позициите на националния интерес, а изборите ще бъдат решение от българските граждани на базата на направеното. Така е в демокрациите, и не бива да го забравяме, колкото и на някои да им се иска.